Page 17 - From space to place
P. 17
HET GEVOEL VAN “ERBIJ HOREN” KAN WORDEN GEZIEN ALS EEN VAN DE ELEMENTAIRE BEHOEFTEN VAN ALLE MENSEN.
GESPREK MET EXPERTS | 17
S.C. _ Wij denken niet een gepatenteerd recept te kunnen leveren. We moeten de behoeften, de visie en de doelstellingen van de onderne- mingen bekijken en de behoeften van de afzonderlijke werknemers begrijpen. Onze onderzoeken verschaffen inzicht in de wijze waarop we de werkruimte in balans krijgen, zodat we de flexibiliteit kunnen bieden die de wisselende behoeften van concentratie en samenwer- king en alle daartussen liggende gebieden met elkaar verbinden. Verschillende ondernemingen vragen om verschillende werkwijzen. Dat betekent dus, dat we niet slechts een oplossing kunnen bieden. Wij denken ook dat door de medewerkers te betrekken in dit proces, medezeggenschap in de beslissingen niet alleen de eerste stap is naar de juiste mix, maar ook een mogelijkheid vormt om de inzet van de medewerkers te prikkelen en de voorwaarden te creëren voor uitzonderlijke teams.
Het concept van het “evolutiemodel” zorgt voor een emotione- le dimensie in de kantoorruimte. Hoe zorgt dit element voor een meerwaarde en betekenis in het creëren van ruimten die bedoeld zijn om de medewerkers te integreren? Hoe beoordeelt u de emoti- onele effecten van uw projecten?
T.R. _ Wij geloven dat een “gevoel van erbij horen” een elementaire behoefte van ons allemaal is. Daarom zoeken mensen niet alleen naar interessante banen of een goed salaris. Hun zoektocht is erop gericht deel uit te maken van een groep of een onderneming. Ze willen trots zijn op hun werkplek en zich met hun werk kunnen identificeren. Dat zijn allemaal emotionele elementen die de ruimte tot uitdruk- king kan brengen door de passie van de mensen te laten zien, de identiteit van de onderneming te vormen en de waarden en visies uit te stralen die zij gemeen heeft met de medewerkers. Dat zorgt voor een band.
En onderzoek laat zien dat mensen die betrokken zijn en een emotio- nele band met hun werkplek hebben, beter presteren. Ze zijn minder vaak ziek, hebben minder ongelukken en maken minder fouten. Elke onderneming die de betrokkenheid van de medewerkers kan vergro- ten, beschikt daarmee over enorme voordelen op de mondiale markt van tegenwoordig.
Bestaat er een “gouden regel” voor de balans tussen de behoefte om zich te kunnen concentreren en de samenwerking in het aan- pasbare kantoor? Zo ja, hoe stemt u deze regel af op de specifieke behoeften van elke onderneming?
S.C. _ Om eerlijk te zijn, hebben wij nog geen gouden regel gevon- den en elke keer als wij met onze medewerkers over de balans tussen concentratie en samenwerking praten, levert dat een ander resultaat op. Dat heeft ermee te maken dat concentratie en samenwerking – nog afgezien van alle andere mogelijkheden die zich daartussen bevinden – dé elementen zijn die de werkplek definiëren. We komen samen op plekken omdat we in teams willen werken. Maar tege- lijkertijd hebben we locaties nodig om ons te kunnen concentreren en na te kunnen denken. Om te kunnen werken en nieuwe ideeën op te doen, hebben we de juiste balans nodig tussen de mogelijkheid om na te denken en te reflecteren en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en anderen te inspireren. Daarom is het onderzoek cruciaal. Dat verschaft ons inzicht in het functioneren van de onderneming, hoeveel werkwijzen zij ondersteunt en hoe men de juiste mix creëert: de keuze van de juiste ingrediënten en de combinatie daarvan op de juiste wijze, in de juiste hoeveelheden en in de juiste architectuur.
In uw projecten is het vaak gebruikelijk alledaagse voorwerpen te zien die een vervanging vormen voor traditionele oplossingen: boten en trams als vergaderruimten, oude huishoudmeubels om ongedwongen ruimten te karakteriseren. Welke rol spelen industri- ele kantoormeubels binnen de sociale aspecten van uw projecten?
T.R. _ In veel van onze projecten treft men inderdaad nogal onge- bruikelijke voorwerpen aan. De reden daarvoor is heel eenvoudig: wij proberen een identiteit te creëren. En identiteit is gebaseerd op de symbolen en voorwerpen die de cultuur, waarden en de geest van de onderneming weerspiegelen en belichamen. Maar dat is maar een zijde van de medaille. Wij gebruiken deze voorwerpen ook om emo- tionele ruimten te creëren en een bepaalde denkwijze te stimuleren. Wanneer wij een workshopruimte ontwerpen, dan denken we graag dat de mensen daarin ontspannen zijn en openstaan en geïnteres- seerd zijn in de ideeën van anderen. Daarom creëren we een en- scenering waarin we de functionele meubels van kantoorinrichters combineren met de emotionele componenten die we overal kunnen vinden. Maar omdat de kans bestaat dat de mensen snel van werk- wijze moeten kunnen switchen, ontwerpen we de ruimte ook op zo’n manier dat overstappen op een ander “denkspoor” in een handom- draai mogelijk is. Alleen een combinatie van verschillende oplossin- gen, d.w.z. woonmeubels, woonaccessoires en kantoormeubilair kan de mensen echt helpen om de werkruimte optimaal te gebruiken. Meer informatie over de kantoordesign-benadering van Evolution Design vindt u in het artikel “De casestudie” op pag. 22