Page 15 - From space to place
P. 15
In deze editie gaan we onderzoeken hoe ruimten kunnen worden ontwikkeld als “empowerment platforms”, d.w.z. als instrumenten die openstaan voor de nieuwe technologieën en samenwerkings- processen en deze ondersteunen. Als we kijken naar het kantoorop- pervlak van het gebouw, welke rol speelt de architectuur dan in het bevorderen van nieuwe werkwijzen? Hoe kunnen wij de beperkin- gen en de starheid van het gebouw combineren met de flexibiliteit en de fluïditeit van de moderne werkruimte?
S.C. _ Architectuur en gebouwstructuren zijn bepalende elementen voor het vinden van het optimale startpunt voor het definiëren van nieuwe werkwijzen. Vaak houdt men onvoldoende rekening met dat belangrijke feit. De afgelopen jaren hebben we geleerd dat voor het bevorderen van samenwerking en communicatie het heel belangrijk is dat er zo min mogelijk verdiepingen zijn. Daarom is hoogbouw, hoewel perfect vanuit het oogpunt van onroerend goed, niet het bes- te model voor kantoorruimten. Het is juist veel beter om een hori- zontaal vloeroppervlak van twee- tot vierduizend vierkante meter te hebben met een open ruimte met zo min mogelijk kolommen en lich- tinval door beide gevels. Dat kunnen we dan gebruiken, zoals wij dat willen. En met “zoals wij dat willen” bedoel ik niet alleen nu, maar ook over een periode van 5 tot 10 jaar, voor het geval dat er wat anders in onze kantoren komt en wij de ruimte moeten veranderen. We weten
nu nog niet wat of wie, maar wel dat wij ons daarop moeten voorbe- reiden en dat we die aanpassing aan de verandering zo gemakkelijk mogelijk moeten maken voor de onderneming.
Bovendien ziet men ook hoe de vloeroppervlakken zijn ingedeeld. Bij het easyCredit-project bijvoorbeeld ( zie het artikel “De casestudie”) ziet men een bijna perfect gebouw dankzij de manier waarop de men- sen daarin kunnen bewegen: men kan altijd diagonaal lopen en de kortste weg kiezen. Zo kunnen mensen gemakkelijk iemand snel op- zoeken in plaats van een mailtje te schrijven of de telefoon te pakken. Ja, wij zien de kwaliteit van de gebouwen inderdaad als de basis voor een optimale werkruimte.
DE KWALITEIT VAN HET GEBOUW DIENT ALS FUNDAMENT VOOR EEN OPTIMALE WERKRUIMTE.
Onderzoek laat zien dat het model “open kantoor” als vervanger voor de “werkplekcubicles” niet heeft opgeleverd wat men ervan gehoopt had wat betreft optimale productiviteitsniveau alsook be- trokkenheid van de gebruiker. Men stelde vast dat altijd een van beide ten gunste van de andere moest inleveren. Wat is uw mening daarover?
GESPREK MET EXPERTS | 15