Page 5 - In gesprek voor de toekomst
P. 5

  CIJFERS EN FEITEN
IN GESPREK VOOR DE TOEKOMST
Organisaties zijn zich aan het herbezinnen om klaar te zijn voor de uitdagingen van een duurzame toekomst. Het doel is maatschappelijke verandering te stimuleren door ruimten, processen en, meer dan ooit, de rol van mensen binnen en buiten ondernemingen te veranderen.
“Planet Centric Future” is een veelgebruikt modewoord als het gaat om duurzaamheid. In tegenstelling tot de “gebruikersgerichte” benadering, die ervan verdacht wordt de wereld aan de rand van een ecologische catastrofe gebracht te hebben, streeft de “planeetgerichte” benadering naar een systemische verandering van perspectief, waarbij de belangen van de planeet, haar bewoners en de niet-menselijke gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn, centraal staan. Een eerste aanzet tot deze aanpak werd gegeven met de door de Verenigde Naties aangenomen “Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling” 1, die een blauwdruk voor welvaart biedt waarin ecologische en sociale duurzaamheid hand in hand gaan als twee zijden van dezelfde medaille. Ruim voor het uit- breken van de epidemie heeft de Europese Unie ook een aantal instru- menten 2 en initiatieven zoals de “Green Deal” 3 geïntroduceerd om verandering te stimuleren en organisaties bij deze taak te steunen.
Wat al deze initiatieven gemeenschappelijk hebben, is de visie dat het streven naar een duurzame toekomst betekent dat wij bijna alle aspec- ten van ons leven opnieuw vorm moeten geven, en dat het bedrijfsleven samen met regeringen en culturele instellingen daarbij een belangrijke rol spelen. Op basis van dit perspectief hebben veel ondernemingen hun gedrag gewijzigd van het passief volgen van de steeds strenger wordende voorschriften naar het actief beheren van veranderingen om de mensen en de planeet een stem te geven en – niet in de laatste plaats – om zichtbaarheid en voordeel ten opzichte van hun concur- renten te verwerven.
Om hun doel te bereiken, formuleren de bedrijven niet alleen hun diensten en producten opnieuw, maar ook hun processen en bepa- len zij een andere rol voor de mensen en gemeenschappen waarmee zij werken. In veel organisaties heerst de opvatting dat “bedrijven alleen maar bestaan om het rendement van de aandeelhouders te maximaliseren”. Althans naast de voorwaarde dat “zij de klan- ten op de eerste plaats zetten en moeten investeren in hun mede- werkers en gemeenschappen” 4. Het is niet bepaald het “profit, people, planet”-model voor waardecreatie dat John Elkington in 1994 5
VERSCHUIVING VAN DE SOCIALE VERANTWOORDING
CIJFERS EN FEITEN 5
     EEN GOEDE
BURGER ZIJN
en de levenskwaliteit in de gemeenschap verbeteren.
Filantropische dimensie
ETHISCH GEDRAG
en doen wat juist, eerlijk en correct is om schade te vermijden.
Ethische dimensie
DE WET IN ACHT NEMEN en zich houden aan de regels, wetten en voorschriften van de branche.
Wettelijke dimensie
WINSTGEVEND ZIJN
en investeren in de gemeenschap door banen te scheppen en plaatselijke organisaties te steunen.
Economische dimensie
   Verschuiving van de sociale verantwoording
Bron: gebaseerd op “Carroll's Pyramid of CSR” van Archie B. Carroll, 1979/1991
 NOODZAKELIJK VERWACHT GEWENST












































































   3   4   5   6   7