Page 5 - Mijn IoT en ik
P. 5

 CIJFERS EN FEITEN
MIJN IoT EN IK
Overal om ons heen bevinden zich intelligente objecten: Ze verzamelen gegevens uit de omgeving, registreren onze gebaren en zijn continu verbonden met andere intelligente objecten. In eerste instantie moesten ze ons leven comfortabeler en efficiënter maken, nu kunnen ze ons helpen om beter samen te werken en te communiceren.
Als we naar de toekomst kijken, zijn de meeste experts het maar over één ding eens: de veranderingen die de technologie ons de afgelopen 20 jaar in ons leven heeft gebracht, zijn niets vergeleken met wat het ons vanaf nu zal brengen.
We staan aan het begin van een technologische revolutie die begon met de introductie van het World Wide Web. Tegenwoordig belooft het een vernieuwing van onze manier van leven en werken, dankzij de alom aanwezige netwerkapparaten die gegevens verzamelen om nieuwe relaties tussen mensen, ruimten en objecten te creëren.
Het internet der dingen (IoT) is een soort convergentie van de echte en de virtuele wereld. De definitie werd in 1999 1 door Kevin Ashton opgesteld om “het systeem van technologieën en toepassingen te beschrijven waarmee apparaten en plaatsen in staat zijn om elk type informatie te genereren, deze apparaten en plaatsen met elkaar te verbinden, om een directe gegevensanalyse te genereren en idealiter intelligente acties te activeren” 2.
Het IoT is het grootste, best geïntegreerde intelligente netwerk ooit en omvat onder meer smartphones, draagbare apparaten, computers, auto's, verlichting, koelkasten, koffiezetapparaten – bijna alles dus.
Dankzij breedbandverbeteringen, cloud computing en dalende kosten voor sensoren, breidt datgene wat tot voor enkele jaren geleden alleen mogelijk was in futuristische gebouwautomatiseringsprojecten of de modernste productievestigingen, zich steeds sneller uit. In 2017 werd de wereldbevolking voor het eerst overtroffen door het aantal apparaten dat bedoeld is om de menselijke omgeving slimmer te maken 3.
Zonder rekening te houden met het feit dat levende organismen, zoals bomen, dieren en natuurlijk wijzelf actieve knooppunten zijn van dit netwerk, zoals in het project van de stad Prato in Italië, die experimenteert met een nieuw soort intelligente stad die gebaseerd op het gebruik van bomen als sensoren 4.
Jaren 90
WORLD WIDE WEB
TOEGANG TOT INFORMATIE
CERN's webbrowser-software is vrijgegeven voor algemeen gebruik.
Jaren 2000
WEB 2.0
VAN MENS TOT MENS
Skype verbindt mensen wereldwijd via video.
2010+
IOT + BIG DATA + CLOUD
BOVEN DE MENS UIT
De VR-headset Oculus Rift komt op de markt.
Digitale revolutie: drie fasen van desintermediatie
Bron: The third revolution, 2016 http://www.thevan.it/ la-terza-rivoluzione-digitale/
CIJFERS EN FEITEN 5
             










































































   3   4   5   6   7